for Journals by Title or ISSN
for Articles by Keywords
Followed Journals
Journal you Follow: 0
Sign Up to follow journals, search in your chosen journals and, optionally, receive Email Alerts when new issues of your Followed Journals are published.
Already have an account? Sign In to see the journals you follow.
Journal Cover   DIMENSI (Jurnal Teknik Arsitektur)
  [0 followers]  Follow
  This is an Open Access Journal Open Access journal
   ISSN (Print) 0126-219X - ISSN (Online) 2338-7858
   Published by Petra Christian University Homepage  [7 journals]

    • Authors: JUNIWATI Anik, KRISTANTO Luciana, WIDIGDO Wanda K.
      Abstract: Petra Christian University (PCU) is a university in Siwalankerto, a suburban area of Surabaya city, East Java-Indonesia. It is well developed at Siwalankerto that has been crowded with surrounding buildings. This research objective is to find the temperature mapping of PCU. The method is used by calculating all the land coverings including the built areas, the pavements, the green areas, mapped by the Screening Tool for Estate Environment Evaluation software-STEVE tool. The field measurement was also conducted. The results then be analyzed, which lands cover that gives more impact to the ambient air temperature. The climate components reviewed are the minimum, the average and the maximum ambient air temperature in degree Celcius. This research found that the lowest ambient air temperature mapped both by field measurement and STEVE-tool is the Zone 5; while the highest ambient air temperature of the STEVE-tool is the Zone 4; but from the field measurement found that the hottest is the Zone 3. This different results give an input for later STEVE-tool improvement.
      PubDate: 2015-07-31
      Issue No: Vol. 42 (2015)

    • Authors: MINTOROGO Danny Santoso
      Abstract: Traditional roofing systems in the developing country likes Indonesia are still be dominated by the 30o, 45o, and more pitched angle roofs; the roofing cover materials are widely used to traditional clay roof tiles, then modern concrete roof tiles, and ceramic roof tiles. In the 90’s decay, shop houses are prosperous built with flat concrete roofs dominant. Green roofs and roof ponds are almost rarely built to meet the sustainable environmental issues. Some tested various roof systems in Surabaya were carried out to observe the roof thermal performances. Mathematical equation model from three references are also performed in order to compare with the real project tested. Calculated with equation (Kabre et al.), the 30o pitched concrete-roof-tile, 30o clay-roof-tile, 45o pitched concrete-roof-tile are the worst thermal heat flux coming to room respectively. In contrast, the bare soil concrete roof and roof pond system are the least heat flux streamed onto room. Based on predicted calculation without insulation and cross-ventilation attic space, the roof pond and bare soil concrete roof (greenery roof) are the appropriate roof systems for the Surabaya’s climate; meanwhile the most un-recommended roof is pitched 30o or 45o angle with concrete-roof tiles roofing systems.
      PubDate: 2015-07-31
      Issue No: Vol. 42 (2015)

    • Authors: Noerkayatin ; , . Dewi, . Utarini
      Abstract: The Hospital facilities built under Evidence Based Design (EBD) will create a safe and comfortable environment, lower the nosocomial infection, quicken the patient recovery, lower the treatment cost, and improve staffs’ performance. The emergency room of public hospital of Dr.R.Sosodoro Djatikoesoemo Bojonegoro needs to be redesigned because the existing design does not meet physical safety. The reparation should refer to Facilities and Safety Management (FMS), Indonesian regulation, EBD concept and benchmarking to RSCM Jakarta considered as an application sample. This research applies case study with descriptive single case study design. The result of the research shows that reparation should be done that includes site and location, building components, and rooms lay out. The width of the rooms should meet minimal standard. The placing of triage room and resuscitation should be in the front area. Sinks should be located near the entrance of every room. The isolation and decontamination rooms should be provided.
      PubDate: 2015-07-31
      Issue No: Vol. 42 (2015)

    • Authors: SARASWATI Titien
      Abstract: Boti village occupied by Boti tribe, located in hilly, remote area in Timor Island, Eastern Indonesia. Boti village is known for its ancient, traditional environment, and most of the buildings there can be categorized as vernacular buildings. Interestingly, there are also “modern” buildings erected there. The objective of this paper is to show, that by empathically understanding the way of life of different people by the head of Boti tribe, it is possible to construct “modern” buildings in Boti village.
      PubDate: 2015-07-31
      Issue No: Vol. 42 (2015)

    • Authors: MAER Bisatya W., PUDJISURYADI Pamuda
      Abstract: The 2006 Yogyakarta earthquake resulted in collapse of several traditional buildings in Yogyakarta, including joglos. This fact indicates that joglos are quite vulnerable to low-frequency ground shaking. The stability and rigidity of a joglo building are provided by the core of the building, i.e. the rong-rongan structure, in which connection of sakaguru (the column)-sunduk (the long span beam)-kili (the short span beam) has a rigid characteristic. This rigid rong-rongan structure behaves elastically during an earthquake event, and attracts large inertia force. This research aims to increase the structure performance of the rong-rongan by adding “SANTEN-fuse,” an earthquake vibration damper, and by changing the joint connection of sakaguru-sunduk-kili to be that of a pin connection, but not changing the physical appearance of rong-rongan. Santen, whose function is to transfer the load of the roof from blandar to sunduk and from pangeret to kili, is modified so that it has frictional damper characteristic. This “SANTEN-fuse” can resist shear force up to certain level before it slides and acting as a damper. With the reduced stiffness, which leads to reduced inertia force, the overall structural responses are expected to be lower. An experimental quantitative method was used by doing a simulation using SAP2000 software to verify the idea. The pendopo dalem Yudonegaran a joglo house in Yogyakarta was chosen as a case study. Non-linear time history analysis was conducted. Simulation results showed that the proposed modification of rong-rongan structure by using “SANTEN-fuse”, performed better than the original rong-rongan structure.
      PubDate: 2015-07-31
      Issue No: Vol. 42 (2015)
           Image Based on the Development of Marginal Society

    • Authors: Paulus Bawole
      Abstract: As human beings the poor people in informal settlements also have the right to live better like any other well-off people. Although the government regards them as illegal, they demonstrate great ingenuity in developing their residential neighborhoods. Public spaces are the living room for the people living in the informal settlements - the place where people come to enjoy their settlement. The strategy of sustainable development for informal settlements can be carried out well if the inhabitants are involved at the whole development process. In 2006 the population of Surabaya city was 2,716,971 people. An experience about urban upgrading in informal settlement along Wonokromo riverbank, Surabaya shows how the program implemented can improve the living quality of the inhabitants. With the program of Community Total Participation, the physical problems of the settlements can be reduced gradually. This paper will discuss the action research which tries to involve the inhabitants through total participatory strategy. The qualitative and quantitative data will be analyzed in order to find conclusions and to recommend alternative solutions.
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)

    • Authors: FADAIRO Gabriel, TAIWO Abraham
      Abstract: There is a wide range of demand on Lagos as an urban centre and pragmatic approaches to complement the urbanization process and its attendant problems need urgent attention. The dynamism of Lagos as an urban centre cannot be stopped, but precautionary measures can be taken to nip the bud in the anticipated fallouts of this trend. The paper examines the urbanization, housing and the dearth of infrastructure in Lagos. Although the city of Lagos has over the years sprawled and has become a mega city, with the symptoms of urbanization being inadequately supplied. The paper further examines the provision of infrastructure in Lagos in the last decade. The government had commenced a total rebirth of the entire gamut of decay and social disintegration through the provisions of basic infrastructure. Projects executed by the state government with respect to urbanization, housing and infrastructure were examined. And recommendations on how to further meet future challenges in Lagos with regard to urbanization were proffered
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)

    • Authors: Eunike Kristi Julistiono
      Abstract: This paper presents the application of non-routine structural patterns as the pattern of the vertical buildings’ perimeter structure to increase the structural performance of the structure. Realising the limitations of the orthogonal pattern, and the current trends to use non-routine patterns, the optimality of three non-routine patterns found in nature and recent building designs are examined. Medium and high-rise buildings are taken as the case studies to observe distinct behaviour of the patterns under different loading condition. Best solutions from distinct patterns are produced by utilising CAD modelling and structural design and optimisation software. Multi-criteria decision making framework is then used to evaluate the performance of the solutions in terms of efficiency, economy, expressiveness and environmental sustainability. The result shows that among the three patterns examined, the triangular pattern can produce optimum structures.
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)

    • Authors: Aldrin Yusuf Firmansyah
      Abstract: The aim of the research is to examine the context of the Willemsplein development. Willemsplein was a public urban-square in Dutch c¬o¬lonial era (plein) at Jembatan Merah area. Willemsplein, which in the following time became Surabaya urban heritage, changes into a private me¬¬mo¬rial park which is known as Taman Jayeng¬rono (Jayengrono Park). The context of this park is the most important aspect in the urban-square de¬¬velopment be¬cause the attainment of the suitability and continuity of the visual-formal, memory, and meaning of the urban-square arrangement implicitely shows certain character. The research method is a qualitative des¬crip¬tive method which is implied to analyze the comparation of the arrangement of Jayengrono Park in the past and at present in three phases. The first phase is the identification of the chronological formation of Jayengrono Park by using the analysis technique of the historical period suitability (diachronic reading) towards the phy¬sical arrangement (synchronic reading). The second phase is the identification of the proportion of Jayengrono Park by using the analysis technique of the measurement of the square-proportion ratio. The last phase is the iden¬tification of the place by using the analysis technique of simulation. The research shows that the Willems¬ple¬in arrangement combines the classical European open-square arrangement of the two development centers in Italy and France through the usage of the sequences of streets, rivers and bridges and the usage of the street axes as the mathematical result of the square proportion. The deletion of the intagible identitiy in Willemsplein shows that the character context cannot be attained; or it can be interpreted as the loss of the identity of the cu¬l¬tural reservation in the development of Jayengrono Park. Concurrently, it means that the development of Ja¬yeng¬rono Park is merely as an urban green open-square.
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)

    • Authors: Isfa Sastrawati
      Abstract: Self-support stilt-houses at the coastal area have environment characteristics that are different from inland houses, and they have the disaster potentiality such as hurricanes, tidal waves, abrasion, earthquakes, and even tsunami. The stilt houses are very adaptable to climatic conditions and coastal disasters. The shape of the stilt houses at the coastal area must comply with aspects of safety, security, comfort, and health. This paper examines the characteristics of the stilt houses at the coastal area of Cambaya, Makassar, especially in terms of safety and security aspects. The aspects of safety and security include the resistance of the building construction towards disasters. Along with the development of the urban area, the demanding needs and limited financial-abilities, the owners of the houses at the Cambaya coastal area develop their houses by utilizing the empty space at the coastal area and the space under floor of the stilt house. The change of the building shape gives an effect on the poor quality of the building, building safety, and security. However, there are several stilt houses at Cambaya which could reduce the impacts of disasters on the safety of the residents through their local wisdom.
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)
           MALAYSIA A case study of a 10 storied building R.C.C flat rooftop at UTM,
           Johor Bahru, Malaysia

    • Authors: Rumana Rashid, Mohd. Hamdan Bin Ahmed
      Abstract: In tropical countries rooftop greenery is more sympathetic to the prevailing climate and provides comfortable indoor environment. This paper analyses the above hypothesis on a 10 storied residential apartments in Universiti Teknologi Malaysia (UTM). The analysis of actual performance of the rooftop greenery can provide the information on effectiveness of its application on contemporary houses for tropical climate in Malaysia. Empirical studies have been performed an internal and external roof surface, where temperature and air temperature were measured for a period of three days in two phases. The first phase of measurement was carried out when the rooftop was empty. After the rooftop greenery was built then the second phase of measurement was conducted. Expected findings of the research are that the green rooftop will tend to experience lower surface temperature than the original exposed roof surface. So this research work will provide an introduction or preliminary guide line for thermally responsive architecture on the basis of thermal performance of the rooftop greenery system. Temperature is the main criteria of human comfort. To provide an indoor comfortable environment through the greening of the rooftop of the building is more appropriate in the tropical climate of Malaysia.
      PubDate: 2011-03-07
      Issue No: Vol. 41 (2011)

    • Authors: Sayed Mahathir, Yulianto P. Prihatmaji
      Abstract: Pesantren's library is core of learning process in Islamic Boarding School. Re-design idea of pesantren's library for gender segregate based on two conditions. First is role of forbidden interaction between male and female in pesantren. Second is amount of user is increase after building function mix used. It is approximately 3,000 students and located in limited site. Base on observation and literature study, popular hijab (segregation) using distance hijab type for maxi function of segregation. The condition is not running well in limited site, so it is need design for create hijab of gender zone. The visual simulation result of hollow material (mashrabiyya) for hijab gender zone is showed that good work and effective. Effectiveness of material is caused the material can visual segregate gender zone without large space. The condition is required difference quantity of light and distance of view. The condition can not apply in interior building, so we use hollow material with dual layer or wrecked pattern. Abstract in Bahasa Indonesia: Perpustakaan pesantren merupakan jantung penunjang kegiatan belajar mengajar di Pesantren. Gagasan redesain perpustakaan pesantren Madrasah Ulumul Quran di kota Langsa dengan strategi pemisahan zona gender, didasari oleh (i) larangan interaksi antar gender (santriwan dan santriwati) di lingkungan pesantren kecuali muhrimnya (sedarah), (ii) jumlah pengguna bangunan pasca redesain memicu kuantitas pengguna dalam jumlah yang cukup besar (≤3000 santri), dan (iii) terletak di atas site yang cukup sempit (±1800m2). Berdasarkan studi literatur dan observasi, hijab yang berfungsi maksimal sebagai pemisah zona gender adalah jarak, akan tetapi tidak optimal pada lahan sempit, sehingga dibutuhkan perancangan efektifitas hijab zona gender. Hasil simulasi daya akses visual material perlubangan (Mashrabiyya) sebagai hijab gender menunjukkan material jenis ini efektif (tidak butuh banyak ruang) dalam memisahkan (secara visual) zona gender dengan persyaratan yaitu, perbedaan cahaya dan jarak pandang. syarat ini tidak dapat diaplikasikan pada interior, sehingga perancangan ini menggunakan material perlubangan dengan sistem konstruksi dua panel perlubangan atau pola acak. Kata kunci: perpustakaan, hijab gender, mashrabiyya (material perlubangan), simulasi.
      PubDate: 2010-05-03
      Issue No: Vol. 41 (2010)
School of Mathematical and Computer Sciences
Heriot-Watt University
Edinburgh, EH14 4AS, UK
Tel: +00 44 (0)131 4513762
Fax: +00 44 (0)131 4513327
About JournalTOCs
News (blog, publications)
JournalTOCs on Twitter   JournalTOCs on Facebook

JournalTOCs © 2009-2015